Noże japońskie są znane na całym świecie ze swojej niezrównanej ostrości i kunsztu. Jeśli jesteś na rynku nowych noży kuchennych, istnieje duża szansa, że rozważałeś zainwestowanie w japoński nóż. Ale co sprawia, że te noże są tak wyjątkowe. W tym wpisie na blogu przyjrzymy się historii i konstrukcji noży japońskich.
Krótka historia noży japońskich
Pierwsze japońskie noże zostały przywiezione do kraju przez portugalskich kupców w XVI wieku. Te pierwsze noże nie nadawały się zbytnio do użytku w kuchni i były dość ciężkie. Japońscy kowale tworzyli lżejsze i bardziej zwrotne noże bazujące na portugalskich wzorach dopiero w XVIII wieku. Te nowe noże szybko zyskały popularność wśród japońskiej społeczności kulinarnej. Przez ponad 250 lat noże te były udoskonalane, aby stać się wysokiej jakości nożami kuchennymi, które obecnie rozpoznajemy.
Konstrukcja noży japońskich
Jedną z rzeczy, która odróżnia noże japońskie od ich zachodnich odpowiedników jest sposób ich konstrukcji. Tradycyjne noże zachodnie są wykonane z jednego kawałka stali, podczas gdy noże japońskie są zbudowane z wielu zespawanych ze sobą kawałków stali. Ta laminowana konstrukcja jest jednym z powodów, dla których noże japońskie są o wiele ostrzejsze niż ich zachodnie odpowiedniki – twarde zewnętrzne warstwy stali mogą być szlifowane do niewiarygodnie cienkiej krawędzi bez obawy o odprysk lub złamanie.
Noża japońskie są powszechnie uważane za posiadające najlepsze ostrza na całym świecie. Te narzędzia kuchenne są znane ze swojej wyjątkowej konstrukcji i wielowiekowego udoskonalania. Jeśli jesteś na rynku nowego noża, rozważ zainwestowanie w wysokiej jakości japońskie ostrze – nie będziesz rozczarowany!